Talouskurssit
Teksti

Palkkakate

Oppijakso 20 Luku 4 Moduuli 1

Mikä se palkkakate on, olen joskus kuullut siitä, mutta unohtanut asian.

Palkkakate saadaan, kun myyntikatteesta vähennetään henkilöstökulut. Se kertoo, paljonko rahaa on jäljellä, kun asiakkailta saadulla rahalla on maksettu ostot ja työ.

Ihan selvä juttu, kun selitit.

Monessa yrityksessä palkkakate on omana rivinään tuloslaskelmassa. Se voidaan myös laskea my/tt -tunnusluvusta vaikka päiväkohtaisesti.

Katsotaan hiljainen maanantai ja pirteä perjantai.

Ok, tehdään pieni vertailu. Ensin meidän pitää tarkistaa liikevaihdon ja verollisien myynnin suhde, koska eri alv-prosentit vaikuttavat siihen. Alko ja olut ovat 24 % ja muut 14 %. Herkkukahvelin myynneillä alv on keskimäärin 19,3 %. Pääsemme myynnistä liikevaihtoon, kun jaamme myynnin 1,193:lla. Tammi-lokakuun kate oli 63 %.

Taulukossa pyöristämme luvut täysiin euroihin.

Eipä maanantaista jäänyt paljon mitään, tämä avasi myös hienosti henkilöstökuluprosentin vaihtelun.

Hyvä kuitenkin, että palkkakate oli plussalla, sillä saatiin 50 muiden kulujen maksuun, kun työtunteja oli 50.

Perjantain henkilöstökuluprosentti 26,4 taitaa olla ihan hyvä. Eikä meillä edes ollut paha ryysis.

Edellisessä työpaikassani oli käytössä myös keittiön teho. Kerrataan sekin.

Siinä ruokamyynti jaetaan keittiön tehdyillä tunneilla, ja jotkut seuraavat myös myynnin tehoa. Se saadaan jakamalla koko myynti salin tunneilla.

Miksi näitä seurataan?

Seuranta auttaa hiomaan työvuorolistaa. Kun asetetaan tehotavoite ja peilataan sitä myyntibudjettiin, niin tiedetään paljonko tunteja voi olla listalla.

My/tt – luvulle on hyvä asettaa ala- ja ylärajat. Ylärajalla ollaan, kun on niin kova kiire, että myyntiä jää saamatta, vaikka ostavia asiakkaita on talossa. Sen voi asettaa kokemuksen pohjalta.

Alarajalla palkkakatteen pitää olla selvästi plussalla, niin että ostojen ja työn jälkeen jää enemmän kuin maanantain 1 euro. Kymppi pitää jäädä, vaikka eihän silläkään kaikkea saa maksettua. Miten tästä saa my/tt – tavoitteen?

Palkkakate 10 e + henkilöstökulut 25 e = 35 e myyntikatetavoite. Kateprosentti on 63 ja näin saamme 35 e / 63 x 100 = 56 e liikevaihto ja lisätään alv 19,3 % eli 56 x 1,193 = 67 e my/tt.

Mielenkiintoista, alamme kerätä myynti / tehty työtunti lukua päivittäin. Käydään asia porukalla läpi ja ripustetaan seuranta seinälle, niin kaikki tietävät missä mennään.

Hieno juttu!

Pen